Ими Лихтенфелд е роден през 1910г. в Унгария и израства в Братислава. Ими става активен атлет и състезател по бокс и борба, благодарение на семейството му, където спорта и образованието са силно толерирани и с голяма значимост. През 1930г. Ими решава да пренесе бойните си умения на улицата, с тенденцията, че ще може да защитава хората в еврейските квартали. Няколко години по-късно след възникналите ситуации в Братислава, Ими напуска дома отплавайки с последния бежански кораб и пристига в Палестина, където е добре приветстван в Израелската паравоенна организация Хагана.

С всичките умения и опит, които Ими е придобил и систематизирал, инструктура войските на Хагана в уроци по ръкопашен бой. Ими става първия инструктор по Крав Мага в Израелските Отбранителни сили през 1948г., когато е създадена държавата Израел. В продължение на 20г. той служи на страната си и доразвива уникалната система за самозащита. След като се пенсионира от армията, Ими създава два учебни центъра в Израел.

Неговите методи, техники и ценности за самоотбрана се разпространяват по целия свят чрез създадените школи от най-близкият му асистент Еял Янилов. От съществено значение за Ими е било промотирането на универсалните му приниципи, а именно: уважение към личността, избягване на ненужно използване на сила, скромност и стриктно придържане към феърплей.
Изцяло отдаден на Крав Мага, Ими продължава да развива техниките за самоотбарана до края на дните си, заедно с Еял Янилов.